Gastvrij

Hoe gastvrij is…
Tijdens de laatste twee maanden van 2014 tourde presentator en zanger Eddy Zoëy door het land met zijn theatershow Hoe gastvrij is… Natuurlijk was Jeannine te gast tijdens een van de voorstellingen en voordat ze het wist stond ze op het podium.
”Bij wie mag ik vanavond slapen?” Onbewust steek ik mijn vinger op, net als een paar andere mensen om mij heen. Vanaf het podium komt Zoëy op mij af lopen. Ik word een beetje zenuwachtig, zeker als blijkt dat hij echt mij heeft uitgekozen. Terwijl hij vraagt hoe ik heet, neemt hij mij mee en lopen we hand-in-hand richting het podium. Daar had ik niet helemaal op gerekend, ik voel me zelfs een beetje ongemakkelijk. Het publiek applaudisseert.

Matras
De band start de muziek en Zoëy zingt een liedje voor mij. ‘Dit is wel heel bijzonder’, bedenk ik me, ik voel me vereerd. Langzaam gaat het licht in het theater uit, in het donker pakt hij mijn hand en trekt mij mee op zo’n geweldig opblaasbaar matras. ‘Dus ik mag bij jou komen slapen?’, vraagt hij mij. ‘Ja hoor’, zeg ik, want dat had ik natuurlijk in de zaal ook al gezegd, ik kan nu niet meer terugkrabbelen. Ondertussen ploft er nog iemand op het matras, deze persoon vraagt aan mij m’n hoofd iets op te tillen. ‘Mogen mijn cameraman en mijn geluidsman ook meekomen?’, vraagt Zoëy? ‘Ja natuurlijk! Geen probleem, slaapplaats voldoende’, antwoord ik. ‘En bij jou thuis is iemand die dat goed vindt?’, besluit Zoëy. ‘Ja’, zeg ik… Het theaterlicht gaat weer aan.
“Zeer gastvrij” staat op de gouden medaille die inmiddels om mijn nek hangt. Eddy Zoëy voorziet het van zijn handtekening, bedankt me en brengt mij terug naar mijn stoel. Hij maakt tijdens deze theatertour ‘Hoe gastvrij is…’ (net als jaren geleden tijdens zijn BNN-programma ‘Nu we er toch zijn..’) dankbaar gebruik van één van de geheimen van Cialdini om het gedrag van mensen bewust onbewust te beïnvloeden.

Ja-modus
Deze theorie gebruik ik ook in mijn trainingen en presentaties over gastvrijheid, omdat ik ervan overtuigd ben dat al deze geheimen werken. Ik realiseer me nu, dat ik er tijdens deze avond gewoon ben ingetrapt. Ik heb ze na het lezen van het boek nota bene zelf ook uitgebreid getest. De Amerikaanse psycholoog Cialdini heeft, door onderzoek te doen bij verschillende branches, ontdekt dat er zes geheimen zijn om bewust het onbewuste gedrag van mensen te beïnvloeden.
Eén geheim wil ik graag met jullie delen: het geheim van ‘commitment en consistentie’. Als je vragen stelt aan mensen waarvan je bijna zeker weet dat ze die met ‘ja’ beantwoorden, dan zijn mensen geneigd op een volgende vraag ook bevestigend te reageren. Je zit dan als het ware in een ‘ja-modus’. Commitment en consistentie heeft te maken met het feit dat mensen betrouwbaar willen overkomen. Als je iets zegt, moet je het ook waarmaken. Cialdini heeft onderzocht dat, als mensen meer dan vijf keer ‘ja’ hebben gezegd, het heel moeilijk is vervolgens ‘nee’ te zeggen. Het is natuurlijk heel handig in de verkoop van deze wetenschap gebruikt te maken.

Enthousiasme
“Kom Jeannine, het is de hoogste tijd om te gaan slapen”, zegt Zoëy. Hij heeft aan het einde van de voorstelling zijn koffer in zijn hand en komt van het podium af in mijn richting om vervolgens samen hand-in-hand de zaal te verlaten. In de gang vraag ik hem of hij mij bewust eruit heeft gepikt. Zoëy ontkent en geeft aan dat mijn enthousiasme hem aansprak. Dan vertel ik dat wij iets gemeen hebben: de gastvrijheid. Ik vertel hem over mijn missie om Nederland gastvrijer te maken en overhandig hem ondertussen mijn boek Gastvrijheid loont. Hij reageert enthousiast op de vormgeving van het boek, we hebben een leuk gesprek en ik durf hem te vragen of ik hem mag interviewen. Hij stemt toe en toetst ondertussen zijn telefoonnummer in mijn mobiel.

Nieuwsgierig naar het interview met Eddy Zoëy, dat kan… In mei verschijnt het eerste nummer van het magazine Jeannine, een uitgave van Gastologie.