Burgemeester Bruls over gastvrijheid - De Stamtafel met Jeannine Sok

Gastologiebanner

‘Menselijk contact is de basis voor goed menselijk leven’ Dat zegt burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls.Bruls in de nieuwste afleering van De Stamtafel. Het werd een luchtig, maar zeker zinvol gesprek, dat voor waardevolle inzichten zorgt over gastvrijheid.


Bruls werd geboren in het Limburgse Nuth. Als achttienjarige jongen kwam hij naar Nijmegen om te studeren en heeft tot 2005 in de stad gewoond om er later weer terug te keren. Bruls (55) is inmiddels negenenhalf jaar burgemeester van Nijmegen, daarvoor had hij dezelfde functie in de Noord-Limburgse provinciestad Venlo. Hij is getrouwd met Ilse, een advocaat, en samen hebben zij twee dochters en twee honden. Honden gaan op hun baasje lijken, zeggen mensen vaak. De burgemeester vertelt aan De Stamtafel in hoeverre dat klopt in zijn situatie.

Bruls staat voor menselijk contact en voor echte, oprechte aandacht. Hij doet dat door echt te luisteren en een eerlijk antwoord te geven aan inwoners van zijn stad, ook al is het antwoord iets wat ze eigenlijk liever niet willen horen.

Sociale smeerolie

Bruls is sinds vijf jaar ambassadeur van stichting Met je hart in Nijmegen. Deze stichting organiseert waardevolle ontmoetingen in de horeca voor kwetsbare, thuiswonende ouderen en inspireert anderen om ook in actie te komen voor deze mensen. De stichting is als sociale smeerolie. Dat betekent een beetje vitamine A, de A die staat voor aandacht voor de medemens, gezelligheid en het creëren van dierbare herinneringen: iets om naar uit te kijken.

Gastvrijheid volgens burgemeester Brus

‘Als ik aan gastvrijheid denk, denk ik aan warmte, aandacht en hartelijkheid. Het gevoel van blijdschap dat je ervaart als je een gast mag ontvangen of als gast ontvangen wordt.’ Volgens de 18de-eeuwse Franse geleerde Chevalier Louis de Jaucourt was gastvrijheid ‘als de deugd van een grote ziel die zich bekommert om het hele universum, door banden van de mensheid”. Hij vond dat mensen elkaar met respect en als gelijken moesten behandelen, ook als ‘de gast’ uit een andere plaats of land kwam.

Afstand houden

‘In deze ongewone tijden van corona waarin wij allemaal moeten leren omgaan met een zekere mate van afstand houden van elkaar, krijgt het begrip gastvrijheid nog meer betekenis. Wij willen elkaar graag ontmoeten, aandacht geven en krijgen, ons gezien en gehoord voelen”, aldus Bruls in deze aflevering van De Stamtafel.

Kleren maken de man

Burgemeester Bruls draagt altijd een stropdas. Hij draagt tijdens onze ontmoeting aan de Stamtafel een rode stropdas, de kleur van gastvrijheid en warmte. Soms draagt hij een blauwe stropdas. Alleen al met de kleur van de stropdas kun je mensen beïnvloeden, meent Bruls. Hij noemt het voorbeeld van Wouter Bos die zijn stropdas af doet en later ten tijde van de kredietcrisis weer om doet.

Gastvrij Nijmegen

Op de pijlers van de Waalbrug in Nijmegen staan in grote letters de woorden ‘Gastvrij Nijmegen’ geschreven. Wie dit heeft geschreven is tot op heden niet bekend bij de burgemeester. De onbekende schrijver schreef zijn woorden in de tijd dat in Nijmegen Syrische vluchtelingen werden opgevangen. “Nijmegen is een gastvrije stad, het vangt vluchtelingen op, een stad die met een warm hart graag nieuwe mensen verwelkomt en hen zich thuis laat voelen”, aldus Bruls. Het is een stad waar mensen elkaar ontmoeten, gezellig samen zijn en een stad waar jaarlijks de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten plaatsvinden, evenementen die hopelijk in 2022 weer op een veilige en gastvrije wijze kunnen doorgaan.

Andere aflevering van De Stamtafel beluisteren? Ga naar www.gastologie.nl.

15-12-2021