Culinair journaliste Puck Kerkhoven over haar passie voor bieren

Gastologiebanner

Gastvrijheid in de biersector is een heel mooie combinatie. Dat zegt bierconnaisseur Puck Kerkhoven in de nieuwste aflevering van De Stamtafel, de podcast over gastvrijheid in de horeca.

Puck Kerkhoven is culinair journalist van onder andere Entree Magazine en Foodservice Europa en auteur van het standaardwerk Bier & Food en diverse boeken rondom het thema voedselverspilling. Het Grote Kliekjesboek werd als beste kookboek bekroond met de gouden garde. Daarnaast is ze jurylid van diverse bierwedstrijden: Dutch Beer Challenge, Beste Huisbiercompetitie, Beste bierspecialist in de horeca, etc.

Gastvrijheid en bier

‘Jazeker, dat is een heel mooie combinatie en hij wordt steeds belangrijker, zeker nu de speciaal bieren overal opduiken op kaarten. Dat beperkt zich niet tot proeflokalen, bier en eetcafés. Thérèse en Jonnie Boer van de Librije in Zwolle hebben al jaren een selectie aan goed combinerende bieren op de kaart, net als Lars van Galen, Sergio Herman en Kelvin Lin die bovendien hun eigen bieren laten brouwen.

‘Kennis zit in je mond, je moet het echt geproefd hebben.’

Puck is een groot voorstander van proeven, de kennis doe je alleen op die manier op. ‘Wie het gastvrijheidsvak serieus neemt, kan eigenlijk niet meer zonder kennis van bier. Verdiep je in de belangrijkste biertypes en hun karakteristieken. Hoe smaken ze? Je hebt ze van licht, superfris en fruitig tot koffieachtig donker en karamelzoet en alles wat daar tussen inzit.’

‘Ik schrijf over bier, maar hou ook echt van wijn hoor.’

Een cross-over tussen bier en wijn vormen de hippe grape ales, die zijn overgewaaid uit Italië. Nederlandse brouwers experimenteren hiermee en dat zorgt voor heel smakelijke resultaten. Aan bier wordt iets van de druif toegevoegd, meestal uitgeperste schillen en pitjes, maar het kan ook most zijn of sap of zelfs hele druiven. Ook de druivengistcellen mogen meewerken in de vergisting, wat een heel bijzonder bier oplevert. Vaak laag in bitters, fris en fruitig, met wat tanine. Veel niet-bierliefhebbers kunnen de grape-ales wel waarderen!

Puck geeft in de podcast awaardevolle tips over bierschenken in combinatie met gastvrijheid. “Verdiep je in de gast, je moet soms heel wat in je mars hebben om de gast te overtuigen om iets anders te proeven”, zegt Puck Bier in combinatie met food, dat is waar Puck over schrijft en zich dagelijks mee bezig houdt. Nieuwsgierig geworden? In het boek ‘Hoe gastvrij ben jij?’ deelt Puck haar kennis en kun je nog meer inspiratie op doen.

22-12-2021