Over het ontstaan van Gastologie – Op bezoek bij de Cas Spijkers Academie

Gastologiebanner

De Cas Spijkers Academie staat centraal in de nieuwste aflevering van De Stamtafel, Nederlandse enige podcast over gastvrijheid in de horeca. Te gast waren Marc Meulenbelt (coördinator), Martin Achterweust (docent) en oud-student Jop IJspert, die mee hielp bij de ontwikkeling van het bordspel Gastologie. Samen blikken zij terug en delen hun ervaringen over gastvrijheid op een ongedwongen wijze.

Jeannine Sok is al sinds 2010 betrokken als gastdocent van de Cas Spijkers Academie in Twente. Zij geeft gastlessen op het gebied van gastvrijheid in de breedste zin van het woord. In 2013 ontwikkelde ze samen met studenten het bordspel Gastologie, dat in 2014 bekroond werd met de Horecava Innovation Award.

Cas Spijkers, overleden in 2011, was bijzonder vereerd toen een vakopleiding naar hem werd vernoemd. "Er is voor mij als gepassioneerd vakman geen mooier compliment dan dat er een opleiding naar mij vernoemd is. Het is een teken dat mijn vak en wat ik daarin belangrijk vind ook door andere mensen heel serieus genomen wordt”, aldus Spijkers bij de opening van de acemdie. Spijkers beschouwt koken als een basis, maar om de top te bereiken heb is volgens de chef meer nodig: warenkennis, beheersing van de kooktechnieken, leren leiding geven aan de brigade, leren calculeren, maar ook passie om iedere dag op topniveau te presteren en durf om iets nieuws te creëren. Spijkers daarover: “Dat zijn zaken die mijn succes in het leven bepaald hebben. Ik ben er trots op dat ik dit alles in deze opleiding aan een nieuwe generatie mag doorgeven."

Marc Meulenbelt is werkzaam aan de Cas Spiijkers Academie en zeer betrokken bij de gastlessen van Jeannine. “Ze leert hoe je, als gasten de zaak binnenkomen, in één oogopslag kunt zien hoe je hen moet benaderen: amicaal of zakelijk.” Meulenbelt ziet daarin de meerwaarde van Jeannine als docent. “Ze geeft in haar gastlessen niet alleen aandacht aan gastbenadering, maar ook leidinggeven, communicatie van medewerkers onderling en de contacten met leveranciers. Ze heeft passie voor het vak en dat merk je.”

07-01-2022